Strefa członka SWTP

19 stycznia w przeddzień styczniowego posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, odbyło się spotkanie członków Zarządu Głównego FSNT-NOT w którym uczestniczył Kamil Wójcik Prezes SWTP i Wiceprezes Zarządu Głównego z prezesami Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych.

W agendzie spotkania były tematy: Ustanowienie roku 2020 rokiem inżyniera Piotra Stanisława Drzewieckiego oraz postawienie w Warszawie jego popiersia. Łączy się z tym konieczność sfinansowania przez społeczność techniczną tego projektu. Omówiono plan obchodów innych, przypadających na rok bieżący ważnych rocznic ruchu stowarzyszeniowego. Trzecim tematem była informacja o Światowym Kongresie Inżynierów (World Engineers Convention) w Melbourne (Australia, 20-22.11.2019), udziale w nim polskiej delegacji, a przede wszystkim o ustanowieniu przez Kongres WFEO 4 marca Światowym Dniem Inżyniera. Pierwszy taki Dzień będzie obchodzony w bieżącym roku jako Światowy Dzień Inżynierii Zrównoważonego Rozwoju. Prowadząca spotkanie prezes Ewa Mańkiewicz-Cudny zaapelowała do prezesów SNT, aby kierowane przez nich Stowarzyszenia aktywnie włączyły się do wszystkich przedstawionych inicjatyw, tak w zakresie obchodów Dnia Inżyniera i rocznic, jak też w zakresie zgromadzenia środków na sfinansowanie budowy popiersia inż. P. Drzewieckiego.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ